روکش طبیعی پرس وکیوم

روکش طبیعی پرس وکیوم


روکش طبیعی چوب ، همه ی ما تا به اکنون چوب را لمس نموده ایم و اشنایی کاملی با انواع چوب ها داریم ولی شاید روکش های چوبی را لمس نکرده و یا از نزدیک ندیده باشیم .

با این تفاسیر در یک تعریف ساده روکش

روکش‌های طبیعی چوب

روکش‌های چوبی، ورقه‌ها و لایه‌های نازک تهیه شده از چوب طبیعی هستند. به دلیل محدودیت مقدار چوبهای با نقوش زیبا و بدون عیب و گران بودن آن معمولاً اینگونه چوبها را به روکش تبدیل کرده و روی  نئوپان، چند لایی ، فیبر و یا ام دی اف می چسبانند.

روکش چوبی (Veneer)

به لایه‌های نازک چوب گفته می‌شود که طی فرآیند خاصی تولید می‌شوند. روکش چوب طبیعی را می توان در هر دو طرف کار استفاده کرد و با یک لایه آستر روغنی به دوام آن افزود روکشهای چوبی مربع شکل هستند واز جنس چوب. ر

خم با پرس وکیوم فرمینگ اسانسوری
خم با پرس وکیوم فرمینگ اسانسوری

وکش برروی سطح پهن و مسطح هم تراز با سطح کار چسبانده می شود. اصولا” مورد استفاده روکش های طبیعی برروی پنلهای با لبه مسطح یا اریب است .

چرا که این روکشها قابلیت انحنای کمی دارند. از آنجا که چوب یک محصول طبیعی است، آن را نباید در معرض هوای بیش از حد مرطوب یا خیلی خشک قرار داد رطوبت مطلوب بین ۴۰ تا ۸۵ درصد است.

معمولا” در ساخت مبلمان، درب های کابینت ساده یا درب های کابینت ابزارخورده لب گرد از ام دی اف های با روکش چوبی استفاده می کنند.

استفاده  از ام دی اف بجای چوب به علت ثبات ابعاد در شرایط اقلیمی متفاوت و دوام بیشتر آن است. روکش‌های چوبی را همچنین می توان با پرسهای نجاری تخت با  استفاده از چسب و در دمای ۵۸ درجه سانتیگراد و زمان کمتر از ۲ دقیقه روی سطوح ابزار خورده MDF چسباند.

استفاده از MDF با روکش چوبی در جهان بسیار متداول است. از موارد عمده کاربرد آن در صنایع مبلمان خصوصاً مبلمان سنتی و کلاسیک و نیز طراحی داخلی ساختمانها و منازل و دیوارکوب‌ها و پارتیشن‌های داخلی ساختمان است.

جالب است بدانید که امروزه حتی برای تهیه انواع روکشهای مصنوعی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت از نقوش یا به عبارت بهتر از عکس روکشهای چوبی مرغوب چاپ شده روی کاغذ استفاده می‌کنند.

روکش های مصنوعی

روکش‌های مصنوعی ازلایه‌ها و ورقهای مرکب از موادی نظیر کاغذهای (تزئینی یا غیر تزئینی) ساخته می‌شود که می‌تواند به رزینهای مختلف مانند ملامین فرمالدئید و فنل فرمالدئید آغشته شده باشد. این ورقها ممکن است.

با لاکهای پوششی مقاوم در برابر عوامل مختلف مانند اکریلیک ،‌PVC و …  پوشش داده شود که برای پوشاندن سطوح ورقهای فشرده چوبی مثل MDF ،نئوپان و … بکار می‌روند.

در اینجا به چند نمونه از این نوع روکشها اشاره می کنیم:

فویل

ورق‌های کاغذی Paper Foil یا Finish Foil که نام تجاری آن لترون Letron است از جمله روکش های مصنوعی بشمار می روند. لترون نام یکی از تولید کنندگان مشهور این نوع روکش است که امروزه این نوع روکش اغلب با نام این شرکت خوانده می‌شود.

این روکش از یک لایه کاغذ معمولاً تزئینی بصورت ساده یا طرحدار دارای سطحی مات ، برفی یا براق که با رزینهای چون ملامین فرم آلدئید آغشته شده تولید می گردد. وزن مخصوص‌ این روکش‌ها پس از آغشته سازی افزایش می یابد. لترون بصورت ورق در ابعاد مختلف و اکثراً بصورت رول تولید میشود. تمام این  نوع روکشها را با استفاده از چسب و پرسهای طبقه‌ای یا پیوسته (رولی ، غلطکی) روی ام دی اف و نئوپان می چسبانند،‌ چسبهای مورد استفاده عبارتند از اوره فرم آلدئید، پلی وینیل استات PVA  و غیره.

این روکش های مصنوعی از متداولترین روکشهای تزئینی جایگزین چوب هستند که کیفیت اصلی چوب را دارند و از استحکام بیشتری نیز در مقابل عوارض طبیعی برخوردار می باشند. از مزایای خاص این محصول با صرفه بودن آن خوش رنگ بودن و دوام و تنوع در رنگها و طرحهای آن است طیف رنگی این نوع روکشها از مات تا براق رادر برمیگیرد که انتخاب رنگ برای دکوراسیون را آسانتر می کند.

( پی وی سی ) وینیل

وینیلها یا ‌مواد ترموپلاستیک ( PVC )، صفحات پلاستیکی قابل انعطافی هستند که از نظر اقتصادی باصرفه اند و به دلیل نرمی قابلیت فرم پذیری را دارند و میتوان آنها را بصورت یکپارچه روی سطح کار کشید. درب های  ام دی اف (MDF) با روکش وینیل در ابتدا  برش خورده، ابزار خورده، فرم داده شده، سمباده کاری شده و به چسب آغشته می گردد سپس در خلاء با وینیل به ضخامتی در حدود ۰٫۷ –  ۰٫۴میلیمتر پرس می شوند پشت کار معمولا آستر می خورد.
بعلت قابلیت انعطاف این نوع روکش، از آن برای روکش کردن سطوح ابزار خورده با اختلاف سطح زیاد مانند درب کابینتها و نیز برای ساخت نوار لبه های فرم دار‌و فرز خورده و ‌روکش کردن پروفیل‌ها استفاده می‌شود. همچنین یکی از موارد استفاده منحصر به فرد روکش‌های PVC در ساخت مصنوعاتی است که نیاز به پیوستگی روکش در ابعاد مختلف یک سازه باشد از قابلیتهای دیگر آن میتوان به قابلیت تا پذیری آن و یا ایجاد شیار V شکل روی تخته و تاکردن آن اشاره نمود.

فویل‌های PVC درضخامتها، ‌رنگها ونقوش مختلف و نیز نقوش برجسته متنوع (صاف، براق، ‌مات، رگه چوبی و…) بسته به نوع کاربرد تولید می‌شوند و معمولاً شامل لایه‌های پلی وینیل کلراید ،‌لایه آستری و لاکهای متفاوت هستند.
از معایب این محصول کم دوام بودن آن است آن هم به دلیل آسیب پذیر بودن آن نسبت به عوامل خارجی.

روکش‌ اکریلیک

نوع دوم روکشهای ترموپلاستیک ورقهای اکریلیک هستند.  ین روکشها دارای تمام مزایای روکشهای PVC است  این معنا که مانند  PVC فرم ‌پذیری و قابلیت انعطاف بسیار بالایی در دمای ۸۰-۷۰ درجه سانتی گراد در داخل پرس ممبران را دارد، ضمن اینکه نسبت به ضربه مقاوم وقابلیت منحصر به فرد ترمیم‌پذیری را نیز داراست بطوریکه می‌توان سطوح آسیب دیده را ترمیم کرد به نحویکه بخش ترمیم شده به راحتی قابل تشخیص نخواهد بود. یکی از معایب این محصول حساسیت این نوع روکش نسبت به آتش سیگار و رنگ پذیری آن در برابر نور خورشید است که این موارد درPVC دیده نمی شود. در مورد تنوع رنگی این روکشها محدودیتی وجود ندارد. از آنجا که این روکش ها علاوه بر دارا بودن همه خاصیتهای PVC  از مزایای بالاتری نیز برخوردارند توانسته است محصولات گرانتر و مرغوبتر ی را به بازار عرضه کند.

در اینجا لازم به ذکر است که پرس ممبران(بالشتکی ،‌غشائی) یک پرس یک طبقه است ،‌که یکی از صفحات آن دارای محفظه بزرگی از جنس ماده‌ای قابل انعطاف (مانند سیلیکون یا سایر لاستیک‌های مصنوعی) با ضخامت دیواره ۳-۲ میلی‌متری است. در صورتیکه این محفظه در صحفه زیری پرس باشد از آب گرم پرشده و اگر در صفحه بالایی تعبیه شده باشد با هوای گرم ، پر خواهد شد.) با استفاده از این پرسها می‌توان روکش‌های تزئینی مانند فویل‌های PVC یا روکش‌های چوبی و … را روی MDF که قبلاً سطح و یا لبه‌های آن ماشین کاری شده چسباند. معمولاً برای این کار فقط از MDF استفاده می‌شود چون تنها تخته قابل ماشین کاری است . بیشترین استفاده از این نوع پرس برای تولید درب های پیش ساخته کابینت آشپزخانه و درب های داخلی ساختمان از MDF می‌باشد.

روکش ملامینه

روکشهای ملامینه از پرکاربردترین روکش MDF در بین تمام روکش‌های چوبی و مصنوعی است. این روکش از کاغذهای تزئینی ( دکوراتیو ) آغشته به چسب ملامین فرم آلدئید تشکیل و بصورت مستقیم بدون نیاز به چسب زنی مجدد روی ورق MDF چسبانده می‌شود.

روشهای چسباندن روکشهای ملامینه روی تخته به دو روش پرسهای طبقه‌ای  و روکش زنی پیوسته (روکش بصورت رول با پرس پیوسته ) انجام می گیرد. بعلت مشکل بودن و تخصصی بودن پروسه روکش کاری ملامینه و نیز بعلت سرمایه‌گذاری بالا و مهمتر از آن ارزش افزوده بالای آن معمولاً کارخانجات تولید MDF جهان دارای خطوط روکش ملامینه بوده و انواع MDF ملامینه را نیز عرضه می‌کنند. در این روش تنوع MDF تولیدی نیز بالا می‌رود.

برای ملامینه کردن سطح MDF سطوح صفحه بسته ملامینه شدن یک طرف یا دوطرف آن، کاملا”سنباده زنی و صاف می شود تا با یک نوع روکش با گرمای یکسان روکش شده و باعث تاب برداشتن آن نشود. دمای پرس، فشار پرس، زمان و درصد رطوبت ازنکاتی است که توجه به آن تولیدی باکیفیت را ارائه می دهد.

روکش ملامینه را معمولا” در مواردی بکار می برند که دوام بالای سطوح و مقاومت آن در برابر عوامل خارجی مد نظر باشد.

روکش ملامینه قابل استفاده بررویMDF و نئوپان است. تفاوت ام دی اف ملامینه و نئوپان ملامینه در این است که لبه‌های MDF ملامینه قابل ماشین کاری است و می‌توان پس از ماشین کاری و فرم دهی‌ لبه‌های آن را با نوار لبه چسباند.

ضخامت روکش‌های ملامینه بین mm35/0 – ۲۵/۰ می‌باشد و حدود ۵۰% ضخامت آن را چسب فرم آلدئید تشکیل می‌دهد ،‌البته در انواع روکش ملامینه‌های نرم که برای تهیه روکش بصورت رول تولید می‌شود ‌این مقدار کمتر است.
دارا بودن تمام امکانات تزئینی و نیز مقاومت مناسب روکش ملامینه در برابر رطوبت، آب،‌ حرارت،‌ سایش و … دامنه وسیعی از کاربردهای متنوع برای MDF با روکش ملامینه را بوجود آورده است. شما می توانید این محصول را بصورت عمومی در مبلمان اداری، مبلمان منزل، درب ها و بدنه های کابینت، ‌لوازم اتاق خواب و تختخواب ، مبلمان بچه  لوازم دستشویی و حما ،‌ روکوب دیوار،‌ پارتیشن و … مشاهده کرد.

از روکش ملامینه همچنین نوار لبه نیز تولید می‌کنند که هماهنگ با سطح در لبه‌ها چسبانده می‌شود. در واقع می‌توان گفت پرکاربردترین نوع روکشها نوع ملامینه می‌باشد که از نظر قیمت نیز بسیار مناسب و قابل رقابت با سایر انواع روکشها است. روکش‌ کاری با روکش ملامینه‌ روی MDF بسیار متداول بوده و معمولاً بسیاری از کارخانجات بزرگ جهان دارای خطوط روکش ملامینه هستند. کار با ورق‌های روکش شده با روکش ملامینه به نسبت روکش‌های HPL آسان‌تر است. این نوع روکش پرکاربردترین نوع روکش مخصوصاً در صنعت MDF می باشد.

– روکش HPL

کیفیت برتر لمینت تحت فشار بالا و یا HPL که از چند لایه کاغذ کرافت و یک لایه کاغذ رنگی و چسب های مخصوص تولید می گردد از آن روکشی بسیار بازار پسند ساخته است. این روکش از ویژگیهای بسیار خوبی برخوردار است که از مهمترین آنها می توان:

مقاومت نسبت به رطوبت
مقاومت در برابر اسید و آب جوش، لکه ها و حرارت متوسط
قابلیت  پست فرم شدن و شکل پذیری ( که از مهمترین خصوصیت این روکش است که آن را بسیار مناسب برای روکش کردن صفحات کابینت آشپزخانه کرده است.)
مقاومت به آتش سیگار
مقاومت به تغییر رنگ در مقابل چراغ هالوژن
مقاومت به گرمای خشک ظروف تا ۱۸۰ درجه
مقاومت به پوسیدگی و مواد شیمیایی
و زیبایی و تنوع در رنگ، که آن را دلخواه آشپزخانه ها ی امروزی کرده است

انواع پرداخت چوب

قبل از اینکه سراغ روکش ها برویم باید بگوییم که  امروزه برخی مشتریان کالاهای پرداخت شده را ترجیح می دهند. رنگ و روغن، جلاکاری، لعاب زدن. از روشهایی است که به MDF زیبایی خاصی  می دهد. خصوصاً با استفاده از روشهای تلفیقی برجسته‌‌ کاری.

رنگ چوب معمولا” از رنگهای مورد علاقه مصرف کنندگان است که برای زیباترکردن کار از آن استفاده می شود و از روکش های طبیعی الگوبرداری شده است و بصورت روکش زیبایی چوب را در اجرا دو چندان نشان می دهد صدها گزینه  قابل پیشنهاد با الگوبرداری از صدها رنگ ترکیبی در این زمینه پیش روی شماست.

لاک کاری نیز از جمله مواردی است که با رنگ دانه‌های رنگی،‌ مرواریدی، متالیک، مرمری و سایر تزئینات دراماتیک جوابگوی سلیقه های خاص خصوصا” در هنر مبلمان است. درب کابینت آشپزخانه را نیز می توان  با لاک الکل مقاوم کرد.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *