اگر نجار هستید ، یا حداقل با صنف درودگران در ارتباط بوده باشید حتما نام هایی چون ، پرس وکیوم چوب ، دستگاه پرس وکیوم ، دستگاه پرس چوب ، پرس ممبران ، دستگاه ممبران ، دستگاه روکش چوب ، دستگاه وکیوم چوب ، وکیوم ممبران و … و غیره را شنیده اید .

اما به راستی نام اصلی و کار اصلی این دستگاه های چیست و چرا در بازار با نام های متعدد ی  خوانده می شود.

در هر صنف و شغلی که فعال هستید ، مسلما تا به اکنون نام دستگاه های پرس را شنیده و یا حتی طریقه ی کارکرد و کاربرد آن ها را به چشم دیده اید . این دستگاه ها با وارد آوردن فشار زیاد تحت شرایط خاص ، در اکثر موارد باعث به هم چسبیدن دو جسم به یکدیگر می شوند.دستگاه پرس وکیوم ممبران نیز کار مشابهی را انجام می دهد . به هیمن دلیل عنوان “پرس” بر ابتدای نام این دستگاه خودنمایی می کند.

وکیوم به چه معناست

واژه وکیوم (Vacuum) در زبان انگلیسی به معنی خلأ است. جاروبرقی های خانگی نیز نوعی وکیوم هستند. جاروبرقی ها با ایجاد خلأ در محفظه خود باعث می شود تمام اجزای ریز را به داخل خود بکشند.

دستگاه وکیوم ممبران نیز از این خلأ استفاده می کند. به احتمال زیاد، یک بار هم که شده از چسب های نواری برای برگ گرفتن کتاب استفاده کرده اید. بزرگترین مشکل این چسب ها در این است که پس از استفاده حباب هایی روی کتاب شکل می گیرد. حال اگر بخواهیم این تشابه را برای روکش کردن پی وی سی روی ام دی اف به کار ببریم، این حباب ها ممکن است هنگام روکش کردن شکل گیرد.

ایجاد خلأ مهمترین عامل در جلوگیری از این حباب های کوچکی است که به مرور ترکیده یا رشد می کنند و کیفیت کار را از بین خواهند برد. اگر محیط پرس دارای خلأ باشد، این حباب ها شکل نمی گیرند، چون هوایی برای تشکیل حباب وجود ندارد.

ممبران به چه معناست

ممبران از واژه انگلیسی مِمبرِین (Membrane) به معنی غشا گرفته شده است. پس در حقیقت تلفظ این واژه ممبرِین (و نه ممبران) است. در صنعت کابینت سازی و در مجموع صنایع چوب، استفاده از روکش و غشا کاربرد فراوانی دارد.

روکش های ممبران معمولاً از جنس پی وی سی یا سیلیکون هستند. این روکش ها دارای طرح و رنگ های متنوعی هستند و تقریباً با هر سلیقه ای همخوانی دارند. البته برای پرس کردن این روکش روی ام دی اف باید از یک نوع چسب مخصوص نیز استفاده کرد. چسب وکیوم ممبران در مطالب جداگانه متعددی معرفی شده است.

نحوه ی کارکرد دستگاه وکیوم ممبران

برای استفاده از دستگاه وکیوم ممبران باید اطلاعاتی کلی داشته باشد و استفاده از آن بسیار ساده است. برای پوشش ام دی اف با روکش ممبران ابتدا باید روی ام دی اف طرح مورد نظر خود را پیاده کنید. این طرح توسط دستگاه سی ان سی انجام می شود.

پس از اینکه طرح مورد نظر خود را روی ام دی اف پیاده کردید، نوبت به چسب زدن توسط دستگاه پاشش است. چسب باید کاملاً یکنواخت تمام قسمت های ام دی اف را بپوشاند. همچنین لبه های کار بسیار اهمیت دارد و معمولاً 2 لایه چسب برای این نواحی استفاده می شود. پس از چسب زدن باید مدتی صبر کرد تا چسب کاملاً خشک شده و آماده استفاده درون دستگاه شود.

پس از خشک شدن چسب، تمام قطعات را درون سینی دستگاه وکیوم ممبران می گذارند. زیر هر قطعه نیز پایه ها و حفاظ های کوچکی قرار می دهند تا از سطح سینی فاصله بگیرد. نباید هیچ گونه لقی در قطعات وجود داشته باشد و ثبات کامل هنگام فرآیند پرس نیاز است.

پرس وکیوم دوسینی
پرس وکیوم دوسینی

سپس روکش پی وی سی یا سیلیکون روی محصول کشیده می شود. بسته به نوع دستگاه معمولاً یک غلتک در کنار دستگاه تعبیه شده که فویل پی وی سی دور آن پیچیده شده و کافی است فویل را کشیده و روی تمام سطح محصول خود بکشید. سپس محفظه دستگاه را بسته و آماده روکش زنی می کنید.

در این مرحله دستگاه روکش پی وی سی را گرم می کند. میزان حرارت دستگاه به موارد متعددی بستگی دارد. قبل از هر چیز باید چسبی استفاده کرده باشید که با درجه حرارت دستگاه و روکش پی وی سی همخوانی داشته باشد. همچنین باید میزان حرارت شما به اندازه باشد که روکش پی وی سی یا سیلیکون کاملاً نرم شود. در غیر این صورت روکش ترک برداشته و کیفیت کار بسیار پایین می آید.

حرارت باعث می شود که دوباره چسب خشک شده زنده شود و همچنین انعطاف روکش بسیار بالا رود. پس از ایجاد حرارت درون دستگاه، نوبت به ایجاد خلأ است. اکنون که روکش پی وی سی انعطاف پذیری کافی را پیدا کرده است، می توان به سادگی خلأ ایجاد کرده و بدین ترتیب روکش شما به صورت کامل توسط خلاً به اطراف ام دی اف پرس می شود.

پس از اینکه مراحل پرس به اتمام رسید، اطراف کار را توسط یک تیزی برش می دهند و قطعات را بیرون می آورند. دقت داشته باشید که هیچ گونه لبه اضافی نباید باقی بماند. در غیر این صورت پس از مدتی ممکن است این لبه ها باعث جدا شدن روکش پی وی سی شوند.

پس از پرس کردن، معمولاً 24 ساعت باید به چسب زمان داد تا کاملاً خشک شود و استحکام کافی به دست آورد. به مرور زمان میزان چسبندگی آن بالا می رود و حتی ممکن است یک هفته بعد نیز میزان چسبندگی آن به 100 درصد نرسیده باشد. بنابراین باید در تعبیه و نگهداری این قطعات دقت داشت و از عجله در استفاده قطعات خودداری نمود.

لازم به ذکر است که پس از روکش کردن دستگاه، لبه های ام دی اف نیز با نوار لبه PVC پوشانده می شود.

انواع دستگاه وکیوم ممبران

بسته به نوع استفاده و همچنین هزینه ای که برای آن داده می شود، دستگاه وکیوم ممبران دارای انواع مختلفی است. برای مثال برخی از آنها غلتکی برای تعبیه روکش پی وی سی ندارند. باید توسط دست روکش روی محصول گذاشته شده و برش داده شود.

برخی از دستگاه ها دارای 2 یا حتی 3 سینی برای کار هستند. بدین ترتیب هنگامی که دستگاه در حال انجام مراحل وکیوم و پرس است، شما در حال آماده سازی محصولات دیگری بر روی سینی دوم یا سوم هستید. بدین ترتیب در زمان بسیار صرفه جویی خواهد شد.

کابرد دستگاه پرس وکیوم ممبران

  • روکش کردن درهای کابینت پس از تراش در توسط دستگاه سی ان سی
  • روکش کردن انواع قطعات ساخته شده از MDF پس از برش با دستگاه سی ان سی (مانند قطعات تشکیل دهنده یک میز کامپیوتر، یک ست تخت خواب، یک کمد ساخته شده از ام دی اف یا غیره)
  • روکش کردن درهایی از جنس ام دی اف، پس از ساخت در از ام دی اف خام
  • روکش کردن قطعات خام MDF
  • روکش کردن هر نوع محصول ساخته شده از MDF
  • خم انواع چوب و ام دی اف

روکش های مورد استفاده دستگاه پرس وکیوم ممبران

  • روکش از جنس PVC
  • روکش چرمی
  • روکش کاغذی
  • روکش ناز چوبی
  • پارچه

شاید بعد از مطالعه ی بخش کاربرد های پرس وکیوم ممبران و مقایسه ی آن با مقاله ی “پرس وکیوم چیست ” به این نتیجه برسید که پرس وکیوم ممبران با دستگاه های پرس وکیوم موجود در بازار و یا حتی دستگاه های پرس وکیوم که تراشه صنعت آغاج تولید می کند ( پرس وکیوم صندوقی ، پرس وکیوم تک سینی ، پرس وکیوم دو سینی ، پرس وکیوم اسانسوری ، پرس وکیوم سه سینی ) یکی هستند . اما متاسفانه باید نا امیدتان کنم …

درست است که کاربرد دستگاه های پرس وکیوم موجود در بازار و دستگاه های پرس وکیوم ممبران یکی است اما این دو دستگاه کارها را به صورتی متفاوت با کیفیتی متفاوت انجام می دهند.

پرس وکیوم ممبران نسل قدیم دستگاه های پرس روکش بر روی چوب بوده است . این دستگاه ها هرگز به مرحله ی تولید داخلی نرسیدند و تماما به صورت وارداتی از کشور های خارجی وارد می شدند. شاید هم اکنون در ایران دستگاه های پرس وکیوم ممبران موجود باشند ، اما مسلما انگشت شمارند …

پرس های وکیوم ممبران نسبت به دستگاه های وکیوم موجود در بازار فعلی از قابلیت های بیشتری برخوردار بودند و کیفیت کاری آن ها در مقایسه با پرس های وکیوم فعلی بسیار بهتر بود . اما دلیلی که باعث شد تا دستگاه های پرس وکیوم فعلی موجود در بازار گوی رقابت را از آن خود کنند قیمت ۵ الی ۱۰ برابری دستگاه های وکیوم ممبران نسبت به دستگاه های پرس وکیوم بوده است .

در مقالات آتی در باره ی پرس های وکیوم ممبران بیشتر به بحث خواهیم نشست .

11 دیدگاه

  • سلام و سپاس از مطالبتون
    ۲ خواهش داشتم؛
    اول اینکه تفاوت ها را بفرمایید.
    و دوم اینکه کلمه “ممبران” از کجا اومده و به چه معناست؟ یعنی دلیل این نامگذاری چیه؟

  • لطفا نظرتان را در مورد کیفیت کاینتهایی که معروف به ممبران هستند بفرمایید دوست دارم آشپزخانه کلاسیک داشته باشم اما به قیمت ارزان نمونه هایی از کابینتها ی ظاهرا زیبا به نام ممبران در بازار هست اما نمی دانم از نظر کیفیت چگونه اند بعضی ها معتقدند پوسته پوسته می شوند لطفا مرا راهنمایی کنید با تشکر

    • کاربر گرامی
      عمده فعالیت شرکت فنی مهندسی تراشه صنعت آغاج در بخش تولید ماشین آلات پرس وکیوم و پرس وکیوم ممبران هستش و نه در بخش کابینت و دقیقا هم اطلاع ندارم که چه مدل کابینتی مد نظر شما هستش . ولی قطع به یقین نوع روکش استفاده شده بر روی کابینت و تبحر کاربر اپراتور در کار با دستگاه سهم بسزای در کسب رضایت استفاده ی کننده ی نهایی که شما باشید خواهد داشت .

  • با سلام
    کارگاه کورین و نجاری چوب و ام دی اف دارم میزنم.
    اکثر دستگاهها و گرفتم
    الان دنبال خرید پرس وکیوم برای فرم دادن به کورین میگردم
    ایا پرس وکیوم می‌تونه حرارت بده و کورین رو بحالت نرم در بیاره برای حالت دادن و نیازی برای خرید دستگاه دیگه ای برای حرارت دادن هست یا همین کارو دستگاه پرس وکیوم خودش انجام میده.
    با سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *